Direktlänk till inlägg 28 februari 2010

Burek med fetaost och mynta

Av Jessica - 28 februari 2010 12:16

     



När jag var i tonåren fick jag följa med min bästis Sanja och hennes pappa ner till Kroatien för att hälsa på hennes farmor och farfar i Zagreb. Detta var första gången jag åt burek och jag tror att det var kärlek vid första ögonkastet. Sedan de resorna har jag ätit en del burek, men inte en som smakar så gott som den från Kroatien.


Jag har också köpt en del fryst burek men det är inte heller riktigt the real thing.

Burek ska inte vara det svåraste att göra med sin kött-, ost- eller fruktfyllning och här är ett försök från tasteline.


Burek med fetaost

6 port


200 g fetaost

200 g mozzarella

1 dl mjölk

2 ägg

4 msk persilja, hackad

2 msk mynta, hackad

2 krm salt

2 krm svartpeppar

1 paket jufkadeg/filodeg

75 g smör till pensling

sesamfrö


Värm ugnen till 200 grader. Riv fetaost och mozzarella och blanda med ägg, mjölk och örter i en skål. Fukta en bakhandduk och lägg filodegsbladet/jufkadegen ovanpå. Pensla med smör för att mjuka upp bladet.


För en snigel:

Pensla en pajform. Sprid ut några matskedar fyllning vid kanten av långsidan på bladet och rulla ihop till en rulle. Börja från mitten och fortsätt ut tills du har fyllt en pajform.


För en vanlig ugnspanna:

Pensla formen. Lägg ett blad i bottnen av formen och upp på kanterna. Sprid ut fyllning jämnt över bladet. Lägg över ett nytt blad och pensla med smör. Upprepa tills fyllningen är slut och avsluta med ett penslat blad och invikta kanter.


Strö sesamfrön över och grädda i mittenfalsen i ugnen ca 30 minuter tills de fått fin färg. Servera med grönsallad.



Burekbakarens kommentarer:

Det var trevligt med mynta å persilja, men det ingår inte i orginalreceptet så jag är inte helt nöjd och tror jag måste försöka igen ;)


Man kan också göra små cigarrer eller knyten och utesluta salt, peppar och persilja och servera med te och sylt.


Jag hade lite problem med mina degblad men jag tror inte de blev fuktiga nog så några av dem sprack så jag fick ha dubbla blad på sina ställen men det gick också, glöm bara inte att pensla med smör så de blir krispiga istället för mjöliga!

 
 
Ingen bild

Ada

14 juni 2010 16:35

Detta är inte burek, detta kallas Sirnica. Burek har köttfyllning, medan Sirnica har ostfyllning. :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jessica - 30 juni 2011 21:11

Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :)   På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången!   Ha det...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:32


    Ok, så här ligger det till. Mitt nyårslöfte för 2010 var att inte äta choklad på ett helt år. När jag nu lyckats med detta skulle det firas med den chokladigaste tårtan på denna jord, och, jag tror att denna tårtan uppfyller det kravet! D...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:23


    På nyår är det tydligen förbestämt att man ska äta kött. Fläskfilé och oxfilé finns det tuuuuusentals recept på.. Men om man nu inte vill äta kött på nyår? Och om man inte vill stå och laga en ledsen gris eller ko till sina vänner som man...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:09


    Förrätten till nyår 2010/2011. En riktigt god bakelse som inte bara är vacker att se på :) Kräftstjärtar kan med fördel användas istället för räkor till nyår, det kändes ännu mer lyxigt och lite nytänkande (iallafall för mig)!   Kräft...

Av Jessica - 3 januari 2011 21:59


    Här kommer fördrinken från nyår 2010/2011. Ett fruktigt, uppfriskande bål som med fördel kan förberedas tidigt på dagen!   Ananasbål ca 2½l bål   vodka 1½ dl färskpressad limejuice 2 citroner, saften 200 g kärnfria gröna d...

Skapa flashcards