Direktlänk till inlägg 15 februari 2010

Inlagda rödbetor

Av Jessica - 15 februari 2010 22:46

Rödbetor är riktigt gott. Blev så sugen när jag såg ett recept på hela inlagda rödbetor - mycket finare än skivade. Detta fotot är från första gången de kom på burk, därefter mörknade lagen ganska ordentligt. Ser ut som hallonsaft nu ju!


Jag måste säga att det var lite mer pill med dessa än med ättiksgurkorna, men det var värt det!   





Inlagda rödbetor


2 kg små späda rödbetor

vatten

salt


Lag:

2½ dl ren ättika, 24%

7½ dl vatten

ca 9 dl socker

1 tsk hela nejlikor

1 bit hel ingefära

1 tsk hel vitpeppar

2 bitar muskotblomma


Borsta och skölj rödbetorna. Skär av bladen men låt skaft och rotspets sitta kvar.

Koka knappt mjuka i lättsaltat vatten ca 15 minuter. Spola dem med kallt vatten och drag av skalet.


Koka upp ättika, vatten, socker och kryddorna i en tesil eller en bit gasväv. Lägg ner rödbetorna och koka i lagen ca 15 minuter eller tills de mjuknat helt. Ta upp rödbetorna och lägg dem i rena täta glasburkar med lock.


Koka lagen ytterligare 10 minuter. Häll den het över rödbetorna.

Låt burkarna stå i kylen i 3 dygn. Häll därefter av lagen och koka denna med kryddpåsen i 10 minuter. Låt lagen kallna, ta upp kryddpåsen och häll kall över rödbetorna. Förvara svalt.



Inläggarens kommentarer:

Rödbetor är lite krångligare än gurkor, och skalet ville inte bara dras av som receptet beskrev utan jag fick ta till potatisskalaren på ett par ställen - glöm inte handskar!!


Förutom att lagen skulle kokas en gång till var det inte så jobbigt i alla fall och smakar gott gör det! Också dessa fick stå i kylen i 3-4 veckor innan användning!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jessica - 30 juni 2011 21:11

Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :)   På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången!   Ha det...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:32


    Ok, så här ligger det till. Mitt nyårslöfte för 2010 var att inte äta choklad på ett helt år. När jag nu lyckats med detta skulle det firas med den chokladigaste tårtan på denna jord, och, jag tror att denna tårtan uppfyller det kravet! D...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:23


    På nyår är det tydligen förbestämt att man ska äta kött. Fläskfilé och oxfilé finns det tuuuuusentals recept på.. Men om man nu inte vill äta kött på nyår? Och om man inte vill stå och laga en ledsen gris eller ko till sina vänner som man...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:09


    Förrätten till nyår 2010/2011. En riktigt god bakelse som inte bara är vacker att se på :) Kräftstjärtar kan med fördel användas istället för räkor till nyår, det kändes ännu mer lyxigt och lite nytänkande (iallafall för mig)!   Kräft...

Av Jessica - 3 januari 2011 21:59


    Här kommer fördrinken från nyår 2010/2011. Ett fruktigt, uppfriskande bål som med fördel kan förberedas tidigt på dagen!   Ananasbål ca 2½l bål   vodka 1½ dl färskpressad limejuice 2 citroner, saften 200 g kärnfria gröna d...

Ovido - Quiz & Flashcards