Direktlänk till inlägg 15 februari 2010
Rödbetor är riktigt gott. Blev så sugen när jag såg ett recept på hela inlagda rödbetor - mycket finare än skivade. Detta fotot är från första gången de kom på burk, därefter mörknade lagen ganska ordentligt. Ser ut som hallonsaft nu ju!
Jag måste säga att det var lite mer pill med dessa än med ättiksgurkorna, men det var värt det!
Inlagda rödbetor
2 kg små späda rödbetor
vatten
salt
Lag:
2½ dl ren ättika, 24%
7½ dl vatten
ca 9 dl socker
1 tsk hela nejlikor
1 bit hel ingefära
1 tsk hel vitpeppar
2 bitar muskotblomma
Borsta och skölj rödbetorna. Skär av bladen men låt skaft och rotspets sitta kvar.
Koka knappt mjuka i lättsaltat vatten ca 15 minuter. Spola dem med kallt vatten och drag av skalet.
Koka upp ättika, vatten, socker och kryddorna i en tesil eller en bit gasväv. Lägg ner rödbetorna och koka i lagen ca 15 minuter eller tills de mjuknat helt. Ta upp rödbetorna och lägg dem i rena täta glasburkar med lock.
Koka lagen ytterligare 10 minuter. Häll den het över rödbetorna.
Låt burkarna stå i kylen i 3 dygn. Häll därefter av lagen och koka denna med kryddpåsen i 10 minuter. Låt lagen kallna, ta upp kryddpåsen och häll kall över rödbetorna. Förvara svalt.
Inläggarens kommentarer:
Rödbetor är lite krångligare än gurkor, och skalet ville inte bara dras av som receptet beskrev utan jag fick ta till potatisskalaren på ett par ställen - glöm inte handskar!!
Förutom att lagen skulle kokas en gång till var det inte så jobbigt i alla fall och smakar gott gör det! Också dessa fick stå i kylen i 3-4 veckor innan användning!
Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :) På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången! Ha det...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 | |||
8 | 9 | 10 |
11 |
12 |
13 |
14 | |||
15 | 16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 | |||
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 | |||
|