Direktlänk till inlägg 14 februari 2010

Vetebullar, grundrecept

Av Jessica - 14 februari 2010 21:57





  


Alla behöver ett bra grundrecept på vetebullar. På detta grundrecept kan du göra bl.a kanelbullar och vaniljsnäckor, minisemlor, släta vetebullar och kardemummaskorpor!


Vetebullar med kardemumma

ca 40 st


50 g jäst för söta degar

100 g margarin eller smör

5 dl mjölk

1 dl socker

½ tsk salt

12-13 dl vetemjöl

(1 msk malen kardemumma)


Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en mugg i mikron. Värm mjölken till 37 grader i en separat skål. Blanda smält smör och mjölk och rör allt till fingervarm temperatur. Häll lite av vätskan över jästen och rör tills det löst sig.


Häll i resten av vätskan, socker, salt och nästan allt vetemjöl (också kardemumman om du ska göra släta vetebullar). Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter. Jäs på en varm och dragfri plats övertäckt ca 40 minuter.


Efter de 40 minuterna går du vidare och bakar ut till vad du nu vill göra med det resterande mjölet. Därefter ska det jäsas ytterligare 20 minuter innan degen är redo för ugnen!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jessica - 30 juni 2011 21:11

Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :)   På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången!   Ha det...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:32


    Ok, så här ligger det till. Mitt nyårslöfte för 2010 var att inte äta choklad på ett helt år. När jag nu lyckats med detta skulle det firas med den chokladigaste tårtan på denna jord, och, jag tror att denna tårtan uppfyller det kravet! D...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:23


    På nyår är det tydligen förbestämt att man ska äta kött. Fläskfilé och oxfilé finns det tuuuuusentals recept på.. Men om man nu inte vill äta kött på nyår? Och om man inte vill stå och laga en ledsen gris eller ko till sina vänner som man...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:09


    Förrätten till nyår 2010/2011. En riktigt god bakelse som inte bara är vacker att se på :) Kräftstjärtar kan med fördel användas istället för räkor till nyår, det kändes ännu mer lyxigt och lite nytänkande (iallafall för mig)!   Kräft...

Av Jessica - 3 januari 2011 21:59


    Här kommer fördrinken från nyår 2010/2011. Ett fruktigt, uppfriskande bål som med fördel kan förberedas tidigt på dagen!   Ananasbål ca 2½l bål   vodka 1½ dl färskpressad limejuice 2 citroner, saften 200 g kärnfria gröna d...

Ovido - Quiz & Flashcards