Direktlänk till inlägg 14 februari 2010
Eftersom sylten var slut och vi verkligen behövde sylt och jag inte ville köpa en för 25 kr och jag hade både jordgubbar i frysen och syltsocker från sist jag gjorde sylt på plommon från pappas trädgård var valet självklart. Så medan bulldegen jäste och pannkakorna stekte kokade jag en kastrull jordgubbssylt.
~600 g frysta jordgubbar
1/4 kg syltsocker
ca 1 msk ekologisk limejuice
1 skvätt vaniljessens
Lägg jordgubbar och syltsocker i en stor kastrull. Låt koka kraftigt i ca 10 minuter, rör så lite du kan för att behålla de hela fina jordgubbarna. Smaksätt med limejuice och vanilj. Skumma av sylten och låt svalna. Häll på rena burkar och ställ kylskåpskallt.
Syltkokerskans kommentarer:
Jag har alltid trott att det var avancerat att göra sylt, att man skulle ha sylt-duk och en massa olika redskap när det egentligen bara är att lägga allt i en kastrull och låta det klara sig bäst själv.
Det enda jag inte riktigt gillar med syltsocker är hur sött det blir, jag lagade enligt lättsockrad sylt på förpackningen men fick ändå syra den extra med limejuice. Min plommonsylt från i oktober håller än så det där med en månads hållbarhet är nog lite halvsant.
Burkarna jag använder är gamla syltburkar som jag kokar i en stor kastrull tillsammans med locken och sedan inte rör onödigt mycket vid när jag häller upp sylten. Torka av kanterna och häll ordentligt med sylt i burkarna, ju mindre luft som får plats desto bättre!
Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :) På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången! Ha det...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 | |||
8 | 9 | 10 |
11 |
12 |
13 |
14 | |||
15 | 16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 | |||
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 | |||
|