Direktlänk till inlägg 7 februari 2010
Denna helgen var brödbaket ett faktum. Vi handlade alla ingredienser till ett snabbsurdegsbröd jag hittat på Annas Blogg och satte surdegen som skulle stå i drygt ett dygn. Tack för inspirationen!
Självklart kunde jag inte lägga upp det utan att göra det till mitt eget så grundstenarna finns där, med några små alterationer :)
Surdegsbröd med morötter och solroskärnor
4 st
Surdegen, dag 1:
50 g jäst för matbröd (blå)
3 dl vatten, 37 grader
3 dl rågsikt
Smula jästen i en bunke. Blanda ut jästen i vattnet och rör ner rågsikten till en kletig smet. Täck med plast och låt stå i rumstemperatur ca 24 timmar.
Brödbaket, dag 2:
6 dl vatten (37 grader)
4 tsk salt
2 msk olja
1½ l rågsikt
1 l vetemjöl
2 dl solroskärnor + till topping
6 dl grovt rivna morötter
Blanda ner vattnet i degen från igår. Tillsätt salt och olja och rör ner rågsikt och hälften av vetemjölet. Rör ner morötter o solroskärnor och rör sedan ner lite vetemjöl i taget tills degen har lagom konsistens. (Hellre för lite än för mycket för du kan knåda ner mer mjöl sen när du bakar ut bröden.) Täck degen med en handduk och jäs ca 30 minuter till dubbel storlek. Dela degen i 4 delar och baka ut till 4 bröd. Lägg bröden på bakplåtspapper på plåtar eller i brödformar och täck med handduk. Låt bröden jäsa till dubbel storlek ca 30 minuter. Skär sedan snitt med en vass kniv, pensla med vatten, strö över solroskärnor och grädda i mitten av ugnen två åt gången ca 35-45 minuter i 200 grader. Låt svalna oövertäckta på galler för att behålla den hårda brödskorpan!
Brödbakarens kommentarer:
Jag har letat länge efter enkla snabb-surdegsrecept och detta var precis i min smak, ett saftigt bröd som alla gillar! Morötter och solroskärnor är ganska så oslagbart! Jag ska göra en riktig omgång surdeg snart eftersom jag fatalt misslyckades med mitt första försök i denna blogg, jag ska bara lyckas planera 5 dagar i förväg först!
Jag bakade mina bröd i folieformar, för de första gillar jag inte bröd som "flyter ut" på plåten, många brödbitar blir obrukbara men jag gillar heller inte de avlånga brödformarna, bröder blir långsmalt och fult.. Så jag är på full jakt efter lite kortare brödformar men änsålänge får återanvändningsbara folieformar duga!
Att pensla med vatten innan bakning ger en spröd god skorpa som jag tycker alla hembakade bröd ska ha!
Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :) På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången! Ha det...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 | |||
8 | 9 | 10 |
11 |
12 |
13 |
14 | |||
15 | 16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 | |||
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 | |||
|