Direktlänk till inlägg 7 februari 2010

New York blueberry cheesecake

Av Jessica - 7 februari 2010 22:12



 



New York blueberry cheesecake

1 tårta


300 g digestivekex

150 g smör


600 g philadelphia

2½ dl kesella 10 %

1 dl strösocker

1 dl majsstärkelse

2 tsk vaniljsocker

3 ekologiska ägg

1 dl vispgrädde

(200 g vit choklad)

2 dl frysta blåbär (gärna stora)


Sätt ugnen på varmluft, 175 grader. Smula kexen för hand och blanda med det smälta smöret. Packa massan hårt i en form med löstagbar kant och grädda i ugn i ca 10 minuter. Låt svalna.


Vispa philadelphia och kesella krämigt i en stor skål. Tillsätt socker, majsstärkelse och vaniljsocker och blanda väl. Rör i äggen och grädden. Smält chokladen över vattenbad (inte för varmt för då blir chokladen grynig) om man vill ha detta i och blanda ner i smeten.


Häll smeten över kexbottnen och strö över de frysta blåbären. Grädda med varmluft, 175 grader i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. När kakan fått gyllenbrun färg på kanterna täcker du över den med folie. Stäng sedan av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen ca 30 minuter.


Låt cheesecaken bli kylskåpskall innan du tar ut den ur formen och skär den, kakans kanter lossnar snyggare och kakan blir lättare att skära i fina bitar.



Tårtmakarens kommentarer:

Bigger is better lyder oftast mottot från väst och med blåbären kan jag inte annat än att hålla med! Dessa hette något i stil med stora blåbär och hade t.o.m ett billigare kilopris än de vanliga. Dessutom innehöll påsen ca 3 dl så där var lite över i frysen för framtida smoothies.


Jag hade ingen vit choklad i denna tårta. Dels både för att 2010 är ett chokladfritt år, lite grovt 1/12 avklarat redan :) och dels för att Jonas inte köpte argumentet  om att vit choklad, eller vit block som detta var inte innehöll någon del av en kakaoböna, utan bara fett och socker och vanillin. Så.. Ingen choklad i vår kaka. Inte för att det behövdes dock, kakan har en mäktig smak med perfekt balans av syrliga blåbär på toppen!

 
 
Caroline

Caroline

9 februari 2010 00:44

wow.. var det alltså DET HÄR du menade? Sjukt imponerande.. synd att jag är sämst på att laga mat, min pojkvän får adressen till den här bloggen! haha

http://www.carolinebach.com

 
Anna

Anna

9 februari 2010 08:10

Jag bara måste kommentera denna oxå! Fy tusan va gott det ser ut. Jag som har mkt blåbär i frysen oxå... Mmm kanske till alla hjärtans dag... ;-) Kram kram Anna

http://iannasliv.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jessica - 30 juni 2011 21:11

Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :)   På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången!   Ha det...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:32


    Ok, så här ligger det till. Mitt nyårslöfte för 2010 var att inte äta choklad på ett helt år. När jag nu lyckats med detta skulle det firas med den chokladigaste tårtan på denna jord, och, jag tror att denna tårtan uppfyller det kravet! D...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:23


    På nyår är det tydligen förbestämt att man ska äta kött. Fläskfilé och oxfilé finns det tuuuuusentals recept på.. Men om man nu inte vill äta kött på nyår? Och om man inte vill stå och laga en ledsen gris eller ko till sina vänner som man...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:09


    Förrätten till nyår 2010/2011. En riktigt god bakelse som inte bara är vacker att se på :) Kräftstjärtar kan med fördel användas istället för räkor till nyår, det kändes ännu mer lyxigt och lite nytänkande (iallafall för mig)!   Kräft...

Av Jessica - 3 januari 2011 21:59


    Här kommer fördrinken från nyår 2010/2011. Ett fruktigt, uppfriskande bål som med fördel kan förberedas tidigt på dagen!   Ananasbål ca 2½l bål   vodka 1½ dl färskpressad limejuice 2 citroner, saften 200 g kärnfria gröna d...

Ovido - Quiz & Flashcards