Direktlänk till inlägg 1 februari 2010
Eftersom fredagsmyyyyys nu är ett vedertaget begrepp är det dags att tänja på dess innebörd. Nu när fredagsmys inte är en chipspåse som den ofta var 2009 måste denna ersättas med annat gott.
I fredags behövde vi tömma kylen, speciellt på svamp och vitkål som vi sedan helt glömde i vår pizzamakingfrenzy, men en plåt pizza blev det med halva potatispizza (första försöket) och halva kyckling curry banan cashew-pizza. Jag fick också en urge att baka småkakor sådär på fredagskvällen och det blev munsbitscookies med kokos, hasselnötter och citron, smakar smaskens!
Vi börjar från scratch, grunden till god pizza är en bra pizzadeg, denna helt fantastisk från min Vi bakar/Vi lagar mat kokböckerna från barndomsåren. Glöm inte en omgång himmalaugad pizzasallad om du nu ändå har vitkål och tid :)
Pizzadeg
enkel sats = 1 pizza
dubbel sats = 1 långpanna
För enkel sats behövs:
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 msk olja
1 dl mjölk
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt sedan olja och mjölk och knåda till en deg. Kavla ut på bakplåtspapper. På med topping och grädda i ugnen 15 minuter på 225 grader för en pizza, för långpanna något längre tid.
Potatispizza
1 sats pizzadeg, se ovan
tomatpuré evt uppblandad med ketchup
4 rårivna potatisar
1 röd lök
oregano
riven ost
Kavla ut degen och bred ut tomatpuré. Riv potatisen grovt och stek i smör i panna tills den är nästan helt genomstekt. Smaksätt med önskade kryddor, salt, peppar, paprika. Bred ut potatisen på pizzan, toppa med rödlök, oregano och ost. Grädda i 15 minuter på 225 grader.
Pizza med kyckling, curry, banan och cashewnötter
1 sats pizzadeg, se ovan
tomatpuré, evt utblandat med ketchup
2 kycklingfiléer
1 banan
currypasta eller currykryddor
1 handfull osaltade cashewnötter
riven ost
oregano
Kavla ut degen och bred på tomatpurén. Strimla och stek kycklingen med currypasta eller currykryddor. Lägg bananen närmast tomatpurén om du inte vill ha bakad banan, häll över kyckling, cashewnötter, oregano och riven ost. Grädda i 15 minuter på 225 grader.
Munsbitar med kokos, hasselnötter och citron
ca 40 små
2 dl vetemjöl
1 dl rågsikt eller annat grövre mjöl
80 g smör
1 dl farinsocker
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
1 dl kokos
1 ägg
en stor handfull hasselnötter, grovt hackade
citron/limesaft + skal (tvätta TVÄTTA!)
Arbeta samman mjöl, smör, farinsocker, salt, bakpulver och kokos till en smulig massa. Tillsätt ägget och rör ihop till en deg. Hacka hasselnötter mycket grovt, lämna en del hela. Blanda ner hasselnötter, en skvätt citron/limesaft och lite skal, forma till 3 små rullar (ung. som en femkrona i diameter) lägg in i plastfolie och in i kylen ca en halvtimme.
Sätt ugnen på 200 grader, skär i ½-1 cm tjocka skivor, runda till kanterna och placera ut på bakplåtspapper (ca 20 på varje plåt). Sänk värmen till 175 grader och baka i 15-20 minuter.
Sockerbagarens kommentarer:
Receptet jag utgått från är ett på amerikanska cookies med choklad, men eftersom jag inte äter choklad 2010 var jag tvungen att anpassa lite. Jag hade kokos och hasselnötter kvar från julgodiset så jag tömde skafferiet och fick kakor på köpet. Jag bytte ut 1 dl vetemjöl mot rågsikt och det gick bra, kanske rågmjöl är lite svårare?
Det där med en skvätt citron/limesaft är svårt. Jag tog en liten skvätt av varje och kunde inte riktigt smaka det, förutom hur bra smakerna balanserade varandra, där är ju heller inte den stora mängden socker i receptet.
Sist men inte minst, baktiden är bara vägledande, i mitt recept stod det 10-15 men de var långt ifrån klara på 10 minuter. Håll koll under tiden så blir kakorna knapriga på utsidan och spröda i mitten!
Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :) På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången! Ha det...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 | |||
8 | 9 | 10 |
11 |
12 |
13 |
14 | |||
15 | 16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 | |||
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 | |||
|