Direktlänk till inlägg 1 februari 2010

Amerikansk köttbullsrätt

Av Jessica - 1 februari 2010 20:42

 


Denna maträtt har definitivt satt sin prägel i mitt liv. Den serverades 1996 på mitt 10-års kalas (snacka om matminne) och serverades även under min mammas uppväxt när allt som kom från storstaterna i väst var himmelriket på jorden.


Det är en i sig enkel rätt, men det är något med den som gör den lite extra festlig och jag tror att jag kommer servera den på mina barns kalas också, bara för att.

Jag har alternerat receptet lite, eftersom vi numera inte använder buljongtärningar med tillsatser i vårt hem (å köttbuljongtärningar utan tillsatser är svåra att finna), extra starka kryddor som sambal osv finns inte i originalreceptet och kan uteslutas.


Amerikansk köttbullsrätt

1 långpanna (djup ugnsplåt)


ca 500 g spaghetti

ca 1  kg nötfärs/blandfärs

1 röd paprika

3 gula lökar

2 paket krossade tomater

1 msk tomatpure

chilipulver, paprikapulver, sambal oelek, tabasco

1 burk majs

riven ost

2 morötter

ströbröd, ägg

grönsallad


Riv en lök och 2 morötter fint och blanda med ströbröd ocg ägg och tillsätt nötfärsen. Smaksätt med lite salt, vitpeppar. Rulla köttbullar, gärna lite större än vanligt och stek i panna - lägg åt sidan.


Sätt igång en pastagryta med vatten och koka pastan al dente, nästan lite underkokt!


Hacka resten av löken och bryn tills den är genomskinlig i köttbullspannan, lägg i krossade tomater, tomatpure, hackad paprika och majs. Smaksätt igen, glöm inte lite extra krydda som sambal och chili om du vill ha den mer smakrik! Om plats i pannan, lägg ner köttbullarna och låt dem sjuda i såsen, om inte - låt bli :)


Lägg spaghettin i botten av långpannan, häll över köttbullar och sås och blanda runt ordentligt. Slutligen häller du över riven ost och gräddar av i ugnen tills osten fått färg, ca 20 minuter på 200 grader.


Servera med stor grönsallad!



Köttbullsmakarens kommentarer:

Det är viktigt att lägga lite extra saftighet i köttbullarna så de inte blir torra och trista, morötterna gör osta susen och ströbrödet kan eg. uteslutas enligt min mening. Försök hitta krossade tomater och tomatpure med enbart tomater och evt lite salt, det finns!


Oroa dig inte över långpannan! Min pappas nya fru gav mig tipset om en rund stålskrubbsvamp från coop. Den är kanonbra för att få bort gamla matrester från formar och plåtar!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jessica - 30 juni 2011 21:11

Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :)   På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången!   Ha det...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:32


    Ok, så här ligger det till. Mitt nyårslöfte för 2010 var att inte äta choklad på ett helt år. När jag nu lyckats med detta skulle det firas med den chokladigaste tårtan på denna jord, och, jag tror att denna tårtan uppfyller det kravet! D...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:23


    På nyår är det tydligen förbestämt att man ska äta kött. Fläskfilé och oxfilé finns det tuuuuusentals recept på.. Men om man nu inte vill äta kött på nyår? Och om man inte vill stå och laga en ledsen gris eller ko till sina vänner som man...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:09


    Förrätten till nyår 2010/2011. En riktigt god bakelse som inte bara är vacker att se på :) Kräftstjärtar kan med fördel användas istället för räkor till nyår, det kändes ännu mer lyxigt och lite nytänkande (iallafall för mig)!   Kräft...

Av Jessica - 3 januari 2011 21:59


    Här kommer fördrinken från nyår 2010/2011. Ett fruktigt, uppfriskande bål som med fördel kan förberedas tidigt på dagen!   Ananasbål ca 2½l bål   vodka 1½ dl färskpressad limejuice 2 citroner, saften 200 g kärnfria gröna d...

Ovido - Quiz & Flashcards