Direktlänk till inlägg 24 januari 2010

Ugnsrostade rotfrukter med sesamfrö

Av Jessica - 24 januari 2010 20:30

Ugnsrostade grönsaker är något av det lättaste man kan laga. Det tar kanske 15 minuter att skala och hacka sen kan man lägga in en köttbit med stektermometer mitt i högen av blandade rotfrukter och det kan bara inte gå fel.


Många rotfrukter har säsong året runt som palsternacka och potatis,medan morötter, kålrot och rotselleri finns svenskodlad juli-april. Lök finns alltid i någon form att tillgå


Det finns inga regler för ugnsrostade grönsaker - testa å kör bara. I vår sista omgång testade vi broccoli (som blir lite trist att ALLTID äta kokt) och vitkål i klyftor och det blev jättebra.


Själv har jag fått en förnyad kärlek för rotselleri och kålrot och de flesta rotfrukter är enligt mig godast ugnsbakade. Man saknar inte ens potatisen!


Ugnsrostade rotfrukter med sesamfrö

1 plåt


2 potatisar (inget måste)

3 morötter

½ kålrot

½ rotselleri

1 liten palsternacka

4 rödbetor

1 liten påse schalottenlök

sesamfrö

evt. olja



Det finns lite olika sätt att tillgå denna rätt - eftersom den är så flexibel och lätt!

Skala alla rotfrukter och grönsaker, rotselleri och kålrot förslagsvis med osthyvel, rödbetorna med handskar och potatisarna inte alls ( ugnsbakade smakar de bäst med skal, borsta däremot ordentligt med rotfruktsborste). Skär allt i olika storleksbitar så det blir konsistensskillnad på maten, ex låt schalottenlöken vara hel, klyfta, skiva eller gör stavar.


Lägg på plåt, ringla över lite olja och stö över sesamfrö. Baka på 225 grader i ca 45 minuter.



  


Rosteriets kommentar:

Jag har ett bakplåtsunderlägg från tupperware i silikon och man behöver inte ha olja av anledningen att det bränner fast, men det känns som att de blir mer rostade med olja och mer bakade utan.


Sesamfrö är jättegott men man kan också prova ex. vallmofrön om man hittar det - det gillar danskarna iallafall :)


Hos oss räcker en plåt inte till mer än 3 portioner, men det kan också vara för att vi älskar denna rätt!

 
 
I en Anna´s del av världen

I en Anna´s del av världen

28 januari 2010 16:27

Låter jättegott! Jag brukar göra ugnsrostade rotfrukter, men har aldrig testat med sesamfrön, så det får jag prova nån gång! Kram Anna

http://iannasliv.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jessica - 30 juni 2011 21:11

Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :)   På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången!   Ha det...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:32


    Ok, så här ligger det till. Mitt nyårslöfte för 2010 var att inte äta choklad på ett helt år. När jag nu lyckats med detta skulle det firas med den chokladigaste tårtan på denna jord, och, jag tror att denna tårtan uppfyller det kravet! D...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:23


    På nyår är det tydligen förbestämt att man ska äta kött. Fläskfilé och oxfilé finns det tuuuuusentals recept på.. Men om man nu inte vill äta kött på nyår? Och om man inte vill stå och laga en ledsen gris eller ko till sina vänner som man...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:09


    Förrätten till nyår 2010/2011. En riktigt god bakelse som inte bara är vacker att se på :) Kräftstjärtar kan med fördel användas istället för räkor till nyår, det kändes ännu mer lyxigt och lite nytänkande (iallafall för mig)!   Kräft...

Av Jessica - 3 januari 2011 21:59


    Här kommer fördrinken från nyår 2010/2011. Ett fruktigt, uppfriskande bål som med fördel kan förberedas tidigt på dagen!   Ananasbål ca 2½l bål   vodka 1½ dl färskpressad limejuice 2 citroner, saften 200 g kärnfria gröna d...

Ovido - Quiz & Flashcards