Direktlänk till inlägg 31 december 2009
Varför vara rädd för att baka sitt eget bröd?
Jag har nu i dagarna två sträckläst böckerna Den Hemlige Kocken och Äkta Vara av Mats-Eric Nilsson och det är klart att man förstår att bröd som är "färska" i flera veckor på butikshyllan inte är hembakade eller ens tillverkade i ett storkök utan snarare en kemisk fabrik eftersom mitt hemmabakade bröd inte håller sig saftigt eller mögelfritt i tre veckor..
Jag har tänkt mig 2010 som att bli ett år där jag försöker laga mer riktig mat, från grunden och sluta köpa matvaror som jag relativt enkelt och billigt själv kan åstadkomma i mitt eget kök. Det blir som en liten upptäcksresa i den matvärld man länge gått runt i med skygglappar..
Jag är ingen stor brödbakare, eller jag har iallafall inte varit det. Jag har försökt mig på surdeg, men jag var inte helt fokuserad och tror jag måste prova att göra surdeg igen, haha. Eftersom Jonas var brödansvarig på julbordet därhemma fick vi hitta iallafall två inte allt för avancerade julbröd att baka.
Detta blev en väldigt enkel kavring och ett bröd som kallades för det fina julbordsbrödet. Inget avancerat, båda recept med bikarbonat och går i stort sett ut på att blanda alla torra ingredienser, lägga i de våta och sen låta ugnen göra resten.. Så varför inte börja här? Med en (eller två) helt oskyldiga limpor kavring?
Kavring
2 st
6 dl filmjölk
4 dl mörk sirap
2½ msk bikarbonat
4 dl vetemjöl special
8 dl rågsikt
1 tsk salt
Sätt ugnen på 180 grader. Smöra två avlånga brödformar (1,5 l) ordentligt.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner filmjölk och sirap och blanda snabbt ihop till en tjock smet, med slev krävs det en del muskelarbete :)
Om man använder elvisp eller degblandare ska man vara försiktig med att köra förlänge, enligt sägen blir brödet segt då!
Häll upp smeten till 3/4 av formen, inte mer. Grädda båda formerna samtidigt i nedre delen av ugnen ca 80 minuter. Täck evt. över bröden de sista 20 minuterna.
Hemmabageriets tips:
Jag hade två olika storlekar på formarna vilket inte var helt optimalt. När vi tog ut bröden var det ena härligt mörkt inuti medans det andra hade en mer sockerkaksliknande färg. Jag antar, att sirapen inte fått nog tid att mogna i det lite större brödet - och resultatet tyckte jag var ganska äckligt. Det "mogna" brödet var däremot både saftigt och smakrikt - saftigare än vanlig kavring man köper i butiken enligt min julbordspanel! Så där ser man, billigare, mer smakrikt och bättre än köpebrödet.. Det gör vi igen!
Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :) På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången! Ha det...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
|||
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 | |||
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
|||
28 |
29 |
30 |
31 | ||||||
|