Direktlänk till inlägg 20 december 2009

JULGODIS Anno 2009

Av Jessica - 20 december 2009 22:32


JULGODISET för 2009 - här är det!


I år är första året jag har blivit ansvarig för julgodiset, och Jonas är bakansvarig hemma hos sin familj så i år har vi slagit våra kloka huvuden samman och komponerat den ultimata julgodis-buffén!



Årets julgodis bjuder inte på den misslyckade mjuka knäcken eller den flottiga ischokladen.. Utmanarna i år är snickersrutor, cornflakescrisp, mandel- och fikonformar, snöbollar, pepparkakskola och el klassiko - 6 godbitar du inte vill missa!





Snickersrutor

ca 40 stora bitar


1 burk jordnötssmör (340 g)

4 dl ljus sirap

2 dl socker

2 tsk vaniljsocker

18 dl rispuffar

plastfolie

350 g blockchoklad


Sjud jordnötssmör, sirap, socker och vaniljsocker i en stor gryta (typ pastagryta). Blanda ner rispuffar i blandningen. Klä en långpanna eller djup ugnsplåt med plastfolie - häll i blandningen och platta ut med en slickepott. Smält blockchokladen över vattenbad och häll den över blandningen - jämna ut med slickepotten. Skär i bitar när den kallnat något.


Stapla i burkar med tättslutande lock, bakplåtspapper mellan lagren och förvara kylskåpskallt!







Cornflakescrisp

ca 40 st


cornflakes

200 g mörk blockchoklad

Småbrödsformar


Inte helt säker på mängden cornflakes, vi köpte et paket av det billigaste märket och öste på :) Småbrödsformar passar utmärkt till allt julgodis, storleksmässigt mittimellan knäck- och bullformar!


Smält blockchokladen i vattenbad, lägg ett par dl cornflakes i en stor skål. Blanda ner den smälta chokladen i cornflakesen, rör runt så att chokladen täcker alla cornflakes, tillsätt mer vid behov. Skeda ner i formar och förvara kallt!






Mandel- och fikonformar

ca 25 st


2 dl sötmandel

5 torkade fikon

5 digestivekex

175g mörk choklad

25 g Lindt Chili-choklad (eller 25 g mer vanlig mörk blockchoklad)



Finhacka sötmandel och fikon, krossa digestivekex och smält chokladen över vattenbad eller i mikron. Tillsätt Lindt chilichoklad om ni vill ha en liten twist på det hela (blir dock lite mer vuxenvänlig i smaken då). Rör ihop allt och skeda ner i småbrödsformar. Förvara kallt!






Snöbollar

ca 30 st


200 g vit choklad

2½ dl kokosflingor+1dl att rulla i

1 msk citron+limejuice


Smält chokladen över vattenbad eller 1 minut i mikron på full effekt, var försiktig med värmen på vattenbadet, blir det för varmt blir den vita chokladen grynig!


Rör i 2½ dl kokosflingor och citron+limejuice 50/50. Låt svalna något, forma kulor och rulla i resterande kokosflingor. Jag la våra i formar för enklast både förvaring och servering!


Kommentarer:

Detta var första gången jag provade detta recept, de är väldigt goda men trots att jag dubblade citrusjuicen jämfört med originalreceptet är det bara en smärre hint av citrus. Nästa gång tror jag att jag ska prova att ha lite rivet skal av citron och lime också - eller ännu bättre.. Prova DU och berätta hur det gick :)


Sedan tycker jag att det hade varit roligare med lite större kokosflingor, i själva snöbollarna är det oviktigt men man kunde ha haft de där större kokosflagorna man ser ibland till att rulla för lite mer pralin-style på det hela!





Pepparkakskola

ca 16 st


1 dl vispgrädde

½ dl strösocker

½ dl ljus sirap

1 tsk malda pepparkakskryddor


Mät upp alla ingredienser i en stor, mikrosäker bunke. Sätt in skålen i mikron på full effekt utan lock i 5 minuter.


Ta ut skålen och rör om. Låt koka ytterligare i mikron 2 minuter. Lägg ut ett bakplåtspapper på bordet under tiden. När kolan är färdig ska den vara lite slajmig i konsistensen (som det där slimet i en burk man lekte med som liten som man absolut inte fick lägga någonstans utom i burken, oops :), så att den nästan är lite svår att flytta när du försöker sprida ut den på bakplåtspappret.


Låt svalna tills du kan lyfta hela plattan från bakplåtspappret. För snyggaste inpackningen, klipp i rektangulära strimlor som du rullar och sedan klär in i bakplåtspapper (följ bildserien)


     




Kommentarer:

Jag har en jättebra mikrosäker kastrull från Tupperware som är perfekt till något sånt här, försök bara hitta något rimligt djupt eftersom det kommer koka som tusan i mikron.


Man ska inte dubbla satsen utan gör en omgång i taget, annars funkar inte angivna tider alls! Jag gjorde två omgångar ikväll, men den första stelnade inte som den skulle så det vara bara att skopa ihop den och in i mikron 1 minut mer, sen var den också bra!


Man kan absolut blanda sin egna pepparkakskrydd-blandning om man vet hur man gör - jag kör färdig på påse!





El Klassiko

antal, många


            


2 dl sötmandel

1 paket färdig pepparkaksdeg


Skålla mandeln. Skär hela pepparkaksdegrullen i skivor, dela skivorna på mitten. Forma en rund bulle, platta till med tummen och sätt en mandel i mitten av varje liten kaka.


Grädda 10 minuter på 200 grader.


Självklart kan man göra sin egen pepparkaksdeg, men det finns också att köpa god deg till ett bra pris. När jag har tid och ork så gör jag min egen, kanske nästa jul!


Längst ner i högra hörnet kan ni även se experiment nr 2, att baka in mandeln i degen. Man följer bara första stegen men efter man satt mandeln i mitten bakar man in den med degkanterna. Det roligaste var att de såg ut som hundlortar, kanske inte helt uppskattat av alla :)





JULGODIS Anno 2009

Sockerbagarens kommentarer:

Julgodis ska vara enkelt, orka stektermometrar i kolasmeten och tusen olika moment innan du har en färdig produkt. 2009 är det simpla året, det ska gå undan, och det illa kvickt!


Alla 6 recepten hinner du med på en kväll, och sen slipper du tänka på det mer. Förvara bara kylskåpskallt så håller det i evigheter!


Det största problemet med allt julgodis är att det är tillsatt socker i alla former utan att det nog egentligen inte helt behövs. Julgodis verkar ha sitt urspung när sockret inte längre var för de rika utan användes till allt och alla.


Mitt råd är, inte att ta bort, men att minska mängerna med en halv deciliter när receptet innehåller både sirap, socker och vaniljsocker (ex snickersbitarna) och inse att godiset blir bra ändå, det finns nämligen inget värre än att känna strösocker-konsistensen..


Lycka till och GOD JUL!

 
 
Anna

Anna

29 december 2009 13:55

Hej Jessica! Tack snälla för din kommentar, vad glad jag blir att jag lyckats inspirera någon! Vilken fin sida du har! Har lagt till den i mina favoriter här så jag kan kika in fler gånger! Ha det gott! MVH Anna

http://iannasliv.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jessica - 30 juni 2011 21:11

Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :)   På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången!   Ha det...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:32


    Ok, så här ligger det till. Mitt nyårslöfte för 2010 var att inte äta choklad på ett helt år. När jag nu lyckats med detta skulle det firas med den chokladigaste tårtan på denna jord, och, jag tror att denna tårtan uppfyller det kravet! D...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:23


    På nyår är det tydligen förbestämt att man ska äta kött. Fläskfilé och oxfilé finns det tuuuuusentals recept på.. Men om man nu inte vill äta kött på nyår? Och om man inte vill stå och laga en ledsen gris eller ko till sina vänner som man...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:09


    Förrätten till nyår 2010/2011. En riktigt god bakelse som inte bara är vacker att se på :) Kräftstjärtar kan med fördel användas istället för räkor till nyår, det kändes ännu mer lyxigt och lite nytänkande (iallafall för mig)!   Kräft...

Av Jessica - 3 januari 2011 21:59


    Här kommer fördrinken från nyår 2010/2011. Ett fruktigt, uppfriskande bål som med fördel kan förberedas tidigt på dagen!   Ananasbål ca 2½l bål   vodka 1½ dl färskpressad limejuice 2 citroner, saften 200 g kärnfria gröna d...

Ovido - Quiz & Flashcards