Direktlänk till inlägg 20 december 2009

Gulaschsoppa med gräddfilsklick!

Av Jessica - 20 december 2009 22:09


Gulaschsoppa för kalla dagar!

Så presenterar varenda tidning i landet sina värmande soppor om vintern. Denna varianten var inte sämre med rubriken "Värm dig med godaste gulaschen"  i Metro den 26 November.


Men tidningarna har fler och fler bra recept så det är absolut inget klagomål. Tvärtom blev jag ganska glad över att se hur lätt det faktiskt är att laga gulasch, och här har jag hela tiden gått och trott att det var något avancerat och tidskrävande. I stort sett hackar man allt och sen sköter det sig självt, och gott var det också!



Gulschsoppa med gräddfil

4 port


1 gul lök

500g benfritt nötkött

1 tsk kummin

1 citron, rivet skal

2-3 pressade vitlöksklyftor

svartpeppar

4 msk tomatpuré

2½ msk paprikapulver

9 dl köttbuljong

500 g potatis

3 paprikor (1 grön, 2 röda)

gräddfil

persilja



Hacka löken och tärna köttet i små bitar, riv citronskalet. Bryn köttet i matfett (hälften olja, hälften smör) och krydda med salt och peppar. Tillsätt lök och vitlök och låt det fräsa tillsammans med köttet ett par minuter.


Häll ner tomatpure, paprikapulver, kummin, citronskal, buljongtärning och vatten. Koka upp och låt småputtra under lock minst 45 min, men jag rekommenderar ungefär det dubbla.


Tärna potatis och paprikor. Lägg ner i grytan och koka ytterligare 15 minuter. Servera med gräddfil och persilja!



Soppkokerskans kommentarer:

Jag körde med en påse paprikamix (en av var färg) och tycker inte att man ska vara benhård i recept, våga prova nya saker!


Jag hade även i lite chili å tabasco, gräddfilen svalkar oavsett.


Koka gärna grundsoppan länge innan ni har i potatis och paprika, ju längre det får koka desto mer smak tar allt av vartannat.. det gör liksom inget om köttet trillar i bitar när du äter det :)


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jessica - 30 juni 2011 21:11

Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :)   På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången!   Ha det...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:32


    Ok, så här ligger det till. Mitt nyårslöfte för 2010 var att inte äta choklad på ett helt år. När jag nu lyckats med detta skulle det firas med den chokladigaste tårtan på denna jord, och, jag tror att denna tårtan uppfyller det kravet! D...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:23


    På nyår är det tydligen förbestämt att man ska äta kött. Fläskfilé och oxfilé finns det tuuuuusentals recept på.. Men om man nu inte vill äta kött på nyår? Och om man inte vill stå och laga en ledsen gris eller ko till sina vänner som man...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:09


    Förrätten till nyår 2010/2011. En riktigt god bakelse som inte bara är vacker att se på :) Kräftstjärtar kan med fördel användas istället för räkor till nyår, det kändes ännu mer lyxigt och lite nytänkande (iallafall för mig)!   Kräft...

Av Jessica - 3 januari 2011 21:59


    Här kommer fördrinken från nyår 2010/2011. Ett fruktigt, uppfriskande bål som med fördel kan förberedas tidigt på dagen!   Ananasbål ca 2½l bål   vodka 1½ dl färskpressad limejuice 2 citroner, saften 200 g kärnfria gröna d...

Ovido - Quiz & Flashcards