Direktlänk till inlägg 20 december 2009

Kanel- och vaniljsnäckor

Av Jessica - 20 december 2009 21:46


Jag är lite dålig på att uppdatera, men här kommer en hel hög recept på en gång..

Vi börjar med bullar, jag älskar bullar!


På Espresso House har de vaniljsnäckor, stora snäckor fyllda men någon sorts vaniljkrämigt "mormors hosta" liknande eldorado, MEN, jag har aldrig fått vaniljsnäckor när jag växte upp, en jäkla massa kanelbullar byggde denna vackra kropp skulle det stå på mina t-shirts om jag fick välja, men inte en vaniljsnäcka i sikte på 23 år, och jag har ändå väldigt många matminnen!


Här kommer mitt eget försök till vaniljsnäckor!   Kanel- och vaniljsnäckor

20 stora eller 35-40 små


Grundrecept

50g jäst

100g margarin eller smör

5 dl mjölk

1 dl socker

½ tsk salt, VIKTIGT

12-13 dl vetemjöl


Fyllning kanelbullar:

150 g smör eller margarin

1 dl strösocker

2 tsk kanel+evt1 tsk kardemumma

ägg till pensling

pärlsocker


Fyllning vaniljbullar:

1 paket kallvispad vaniljsås-pulver

bara 3/4 av vätskan som står angiven på paketet

mjölk till pensling

mandelspån


Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull eller i en skål i mikron på full effekt, ca 1 minut. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, dvs tills du kan sticka ner fingret i vätskan och inte märka någon temperaturskillnad.


Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt därefter resten av degvätskan, socker, salt och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig för hand tills degen släpper skålens kanter. Låt jäsa övertäckt med bakduk ca 40 minuter. Ta fram smöret nu så det hinner blir mjukt!


Ta upp degen på mjölat bord och knåda den smidig. Kavla ut degen, fyrkantig om du vill ha stora bullar och rektangulär om du vill ha många bullar i "vanlig" storlek :)


För kanelbullar:

Bred ut smör jämnt över hela degen, strö ett jämnt lager av strösocker, kanel och kardemumma. Rulla ihop degen till en rulltårta och skär i cm tjocka skivor och lägg direkt på bakplåtspapper eller i bull-formar.


För vaniljsnäckor:

Blanda vaniljkrämen, den tjocknar väldigt fort! Bred ut ett jämnt lager över degen men spara en bit i slutet utan smet, annars blir det svårt att få rullen att sitta ihop vid gräddningen och det blir mer vaniljsniglar än snäckor!


Låt bullarna jäsa igen, övertäckta i 20 minuter!

Pensla med uppvispat ägg resp mjölk och eventuell topping om man så vill. På kanelbullar känns det obligatoriskt med pärlsocker men på vaniljsnäckorna kan man klara sig utan något.


Grädda bullarna mitt i ugnen på 250 grader i ca 10 minuter.Bulliga bagarens kommentarer:


Jag älskar mikrovågsugnen, allt går hundra gånger snabbare och smidigare och det ät lättare att få det till lagom temp än på spisen!


Anledningen att jag penslar vaniljsniglarna med mjölk är för att vaniljkrämen inte blir lika krämig som smöret i kanelbullarna, den blir snarare reducerad i ugnen. Så för ännu saftigare vaniljsniglar, pensla ordentligt med mjölk! Eller följ bara Jonas mammas fantastiska råd och dubbla alltid fyllningen, det blir dubbelt så gott!!


Jag tycker inte om bullar som blir ihoptryckta mot varandra i ugnen så ge bullarna ordentligt med plats till att växa och bli happy happy-bullar! Grädda hellre fler plåtar!

 
ANNONS
 
kanelbullar recept

kanelbullar recept

11 juni 2010 18:12

Kanelbullar är klassiskt och gott. ;-)
Förresten, du har en intressant blog, så fortsätt skriv!

http://bakrecepten.se/recept-kanelbullar

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jessica - 30 juni 2011 21:11

Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :)   På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången!   Ha det...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:32


    Ok, så här ligger det till. Mitt nyårslöfte för 2010 var att inte äta choklad på ett helt år. När jag nu lyckats med detta skulle det firas med den chokladigaste tårtan på denna jord, och, jag tror att denna tårtan uppfyller det kravet! D...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:23


    På nyår är det tydligen förbestämt att man ska äta kött. Fläskfilé och oxfilé finns det tuuuuusentals recept på.. Men om man nu inte vill äta kött på nyår? Och om man inte vill stå och laga en ledsen gris eller ko till sina vänner som man...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:09


    Förrätten till nyår 2010/2011. En riktigt god bakelse som inte bara är vacker att se på :) Kräftstjärtar kan med fördel användas istället för räkor till nyår, det kändes ännu mer lyxigt och lite nytänkande (iallafall för mig)!   Kräft...

Av Jessica - 3 januari 2011 21:59


    Här kommer fördrinken från nyår 2010/2011. Ett fruktigt, uppfriskande bål som med fördel kan förberedas tidigt på dagen!   Ananasbål ca 2½l bål   vodka 1½ dl färskpressad limejuice 2 citroner, saften 200 g kärnfria gröna d...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se