Direktlänk till inlägg 20 december 2009
Jag är lite dålig på att uppdatera, men här kommer en hel hög recept på en gång..
Vi börjar med bullar, jag älskar bullar!
På Espresso House har de vaniljsnäckor, stora snäckor fyllda men någon sorts vaniljkrämigt "mormors hosta" liknande eldorado, MEN, jag har aldrig fått vaniljsnäckor när jag växte upp, en jäkla massa kanelbullar byggde denna vackra kropp skulle det stå på mina t-shirts om jag fick välja, men inte en vaniljsnäcka i sikte på 23 år, och jag har ändå väldigt många matminnen!
Här kommer mitt eget försök till vaniljsnäckor!
Kanel- och vaniljsnäckor
20 stora eller 35-40 små
Grundrecept
50g jäst
100g margarin eller smör
5 dl mjölk
1 dl socker
½ tsk salt, VIKTIGT
12-13 dl vetemjöl
Fyllning kanelbullar:
150 g smör eller margarin
1 dl strösocker
2 tsk kanel+evt1 tsk kardemumma
ägg till pensling
pärlsocker
Fyllning vaniljbullar:
1 paket kallvispad vaniljsås-pulver
bara 3/4 av vätskan som står angiven på paketet
mjölk till pensling
mandelspån
Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull eller i en skål i mikron på full effekt, ca 1 minut. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, dvs tills du kan sticka ner fingret i vätskan och inte märka någon temperaturskillnad.
Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt därefter resten av degvätskan, socker, salt och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig för hand tills degen släpper skålens kanter. Låt jäsa övertäckt med bakduk ca 40 minuter. Ta fram smöret nu så det hinner blir mjukt!
Ta upp degen på mjölat bord och knåda den smidig. Kavla ut degen, fyrkantig om du vill ha stora bullar och rektangulär om du vill ha många bullar i "vanlig" storlek :)
För kanelbullar:
Bred ut smör jämnt över hela degen, strö ett jämnt lager av strösocker, kanel och kardemumma. Rulla ihop degen till en rulltårta och skär i cm tjocka skivor och lägg direkt på bakplåtspapper eller i bull-formar.
För vaniljsnäckor:
Blanda vaniljkrämen, den tjocknar väldigt fort! Bred ut ett jämnt lager över degen men spara en bit i slutet utan smet, annars blir det svårt att få rullen att sitta ihop vid gräddningen och det blir mer vaniljsniglar än snäckor!
Låt bullarna jäsa igen, övertäckta i 20 minuter!
Pensla med uppvispat ägg resp mjölk och eventuell topping om man så vill. På kanelbullar känns det obligatoriskt med pärlsocker men på vaniljsnäckorna kan man klara sig utan något.
Grädda bullarna mitt i ugnen på 250 grader i ca 10 minuter.
Bulliga bagarens kommentarer:
Jag älskar mikrovågsugnen, allt går hundra gånger snabbare och smidigare och det ät lättare att få det till lagom temp än på spisen!
Anledningen att jag penslar vaniljsniglarna med mjölk är för att vaniljkrämen inte blir lika krämig som smöret i kanelbullarna, den blir snarare reducerad i ugnen. Så för ännu saftigare vaniljsniglar, pensla ordentligt med mjölk! Eller följ bara Jonas mammas fantastiska råd och dubbla alltid fyllningen, det blir dubbelt så gott!!
Jag tycker inte om bullar som blir ihoptryckta mot varandra i ugnen så ge bullarna ordentligt med plats till att växa och bli happy happy-bullar! Grädda hellre fler plåtar!
Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :) På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången! Ha det...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
|||
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 | |||
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
|||
28 |
29 |
30 |
31 | ||||||
|