Direktlänk till inlägg 15 november 2009
Jag blev lite förvirrad när jag sökte på pumpapaj och hittade någon sorts mat-pumpapaj, pumpa för mig betyder efterrätt! Jag lagade en pumpapaj förra året, men tror bara att jag improciserade ihop något - vilket gick jättebra, men nu har jag försökt igen och här följer resultatet!
Pumpapaj, 8 port
Pajdeg:
3dl vetemjöl
1tsk vaniljsocker
125 g smör eller margarin
2-3 msk kallt vatten
ca 1kg pumpa (butternut squash går bra)
2 ägg
1 tsk kanel
½ tsk ingefära
0,25 tsk mald nejlika
½ tsk kardemumma
1,5 dl socker
2,5 dl vispgrädde/vaniljglass
valnötter till dekoration
Mät upp mjöl i en skål. Tillsätt kylskåpskallt margarin i små bitar. Finfördela med en gaffel/fingertoppar till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Vill du kavla ut degen, lägg den i kylskåpet i en halvtimme, vill du trycka ut den i formen kan detta göras direkt. Låt därefter degen stå kallt i 15 minuter så håller den bättre vid gräddning. Nagga bottnen och förgrädda i mitten av ugnen, 15 min, 225 grader.
Skala pumpan (med osthyvel) och skär i mindre bitar. Koka i kastrull tills köttet är mjukt. Mosa pumpan antingen i en sil eller skål. Pumpan blir otroligt vattnig så pressa ut vattnet, antingen när pumpaköttet svalnat eller direkt i en sil. Av 1,1 kg pumpa fick jag ut 500 g/5 dl pumpapure.
Värm ugnen till 175 grader. Blanda puren med kryddor och socker, vispa till sist ned två ägg i den ganska fasta smeten. Fyll det färdiggräddade pajskalet och grädda i ugnen 45 min-1 timme, eller tills smeten är fast.
Dekorera med valnötter och servera med vispgrädde eller vaniljglass!
Bagarens kommentarer:
Vaniljsockret i degen är en smaksak, jag använder detta degrecept till allt jag gör i pajväg (även matpajer) så därför tycker jag det passar bra med vaniljsocker. Jag trycker alltid ut degen i formen men det viktigaste är att den får vila i kylskåp innan gräddning, annars faller väggarna lätt ner.
Osthyvel är det lättaste sättet för mig att skala pumpan, som äör väldigt svårt i sig. Bättre tips, någon?
Det lättaste sättet att få ut vätskan ur pumpamoset är att pressa det mot silens väggar med något tungt, denna biten är ganska krävande för puren får inte vara för vattnig.
Jag provade ett recept med vispgrädde i smeten och den stelnade typ aldrig så låt bli det!
Kardemumman har jag också slängt i själv, jag tycker den passar så bra med pepparkakskryddorna.
Vispgrädde kan bli för mycket, det är nästan bättre med en klick vaniljglass eller något lite syrligt för att bryta kontrasten
.
Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :) På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången! Ha det...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
|||
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 | |||
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
|||
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
|||
30 |
|||||||||
|