Direktlänk till inlägg 4 oktober 2009

Plommonsylt

Av Jessica - 4 oktober 2009 14:39

 


Mer närproducerat, ekologiskt och miljövänligt kan det faktiskt inte bli!


Pappa och hans fru har en härligt frukt- och grönsaksstinn trädgård såhär på hösten. Jag och Jonas cyklade ut till utkanten av Malmö och hämtade hem några kilo plommon, 2 stora squashar, lite vaxbönor, slanggurka och tomater. Alla recept kommer inom kort.


Plommon är gott att äta men man blir trött på att äta dem varje dag, dessa var så perfekta och fina i färgen att jag inte ville låta dem gå till spillo - resultatet blev en hel massa plommonsylt.Plommonsylt


Kokta glasburkar med tättslutande lock

2 kg plommon, rensade och hackade (med eller utan skal)

1 kg syltsocker

citrusfrukt (citroner/lime)


Koka några gamla glasburkar i en stor kastrull innan du börjar - detta för att bli av med eventuella bakterier i burkarna. Skär plommonen i bitar, lägg kärnorna i en kastrull med lite vatten. Koka kärnorna 10 minuter. Häll socker,frukt och kärnvatten i en stor kastrull och koka kraftigt i 10 minuter då plommon är en fast frukt.


Tag bort skummet från ytan, och låt sylten svalna i ca 15 minuter. Häll upp i rena burkar och förvara mörkt och svalt.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Syltmakarens kommentarer


Jag läste på nätet att man skulle koka plommonkärnorna i vatten 10 minuter för att sylten skulle tjockna bättre och eftersom jag alltid är rädd för att misslyckas i köket så gjorde jag som receptet föreslog.


Med eller utan skal är väl en smaksak men jag gillar när det är lite konsistens, dessutom avger det fin färg tycker jag. För att balansera sötman använde jag två citrusfrukter både saft och fruktkött till sylten.


Försök att fylla burkarna så mycket som möjligt då de håller bäst om där är så lite luft som möjligt i burken.Sylten ska hålla en månad, men min har hållt längre.


Klä burkarna med fint band eller presentpapper!


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jessica - 30 juni 2011 21:11

Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :)   På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången!   Ha det...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:32


    Ok, så här ligger det till. Mitt nyårslöfte för 2010 var att inte äta choklad på ett helt år. När jag nu lyckats med detta skulle det firas med den chokladigaste tårtan på denna jord, och, jag tror att denna tårtan uppfyller det kravet! D...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:23


    På nyår är det tydligen förbestämt att man ska äta kött. Fläskfilé och oxfilé finns det tuuuuusentals recept på.. Men om man nu inte vill äta kött på nyår? Och om man inte vill stå och laga en ledsen gris eller ko till sina vänner som man...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:09


    Förrätten till nyår 2010/2011. En riktigt god bakelse som inte bara är vacker att se på :) Kräftstjärtar kan med fördel användas istället för räkor till nyår, det kändes ännu mer lyxigt och lite nytänkande (iallafall för mig)!   Kräft...

Av Jessica - 3 januari 2011 21:59


    Här kommer fördrinken från nyår 2010/2011. Ett fruktigt, uppfriskande bål som med fördel kan förberedas tidigt på dagen!   Ananasbål ca 2½l bål   vodka 1½ dl färskpressad limejuice 2 citroner, saften 200 g kärnfria gröna d...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se