Direktlänk till inlägg 19 januari 2009
Vi börjar med efterrätten!
Efter en så gedigen buffé kände jag att det räckte med en småkaka till kaffet. Däremot var jag intresserad av en torr kaka med smak av vaniljsocker utan något så vågat som anis- och citron.
Kakan blev en succé och det första kakrecept som hållt vad den lovat, hela 65 söta småkakor blev det utav detta recept. Tack vare deras storlek vågade gästerna sig på att både ta en och två!
Anis- och citronkakor
65 st
200 g smör eller margarin
2 dl socker
2 msk ljus sirap
1 ägg
Finrivet skal av ½ citron
2 tsk malen anis
1½ tsk bikarbonat
8 dl vetemjöl
½ tsk hel anis
Sätt ugnen på 200 grader.
Rör matfettet, sockret och sirapen vitt och poröst. Tillsätt därefter ägget och rör varsamt smeten slät.
Tillsätt resterande ingredienser och arbeta samman till en slät deg.
Forma degen på mjölat bakbord till längder som skärs upp i mindre bitar. Rulla dessa till runda bollar.
Strö ut anisfröna flest på en tallrik och doppa kakorna så att det kommer några frön på varje.
Lägg bollarna på en bakpappersklädd plåt och grädda dem i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
Kakbakarens kommentarer:
Själv kände jag att anis-smaken tog över den friska citronen, nästa gång tänker jag ta skalet av en hel citron.
Och hur rör man egentligen matfett, socker och sirap vitt och poröst??? Snälla berätta för mig!
Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :) På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången! Ha det...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
||||||
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
|||
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
|||
19 | 20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
|||
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
||||
|