Direktlänk till inlägg 19 januari 2009

Anis- och citronkakor

Av Jessica - 19 januari 2009 12:32

Vi börjar med efterrätten!


Efter en så gedigen buffé kände jag att det räckte med en småkaka till kaffet. Däremot var jag intresserad av en torr kaka med smak av vaniljsocker utan något så vågat som anis- och citron.


Kakan blev en succé och det första kakrecept som hållt vad den lovat, hela 65 söta småkakor blev det utav detta recept. Tack vare deras storlek vågade gästerna sig på att både ta en och två!



Anis- och citronkakor

65 st


200 g smör eller margarin
2 dl socker
2 msk ljus sirap
1 ägg
Finrivet skal av ½ citron
2 tsk malen anis
1½ tsk bikarbonat
8 dl vetemjöl
½ tsk hel anis


Sätt ugnen på 200 grader.


Rör matfettet, sockret och sirapen vitt och poröst. Tillsätt därefter ägget och rör varsamt smeten slät.
Tillsätt resterande ingredienser och arbeta samman till en slät deg.


Forma degen på mjölat bakbord till längder som skärs upp i mindre bitar. Rulla dessa till runda bollar.


Strö ut anisfröna flest på en tallrik och doppa kakorna så att det kommer några frön på varje.
Lägg bollarna på en bakpappersklädd plåt och grädda dem i mitten av ugnen i ca 10 minuter.



Kakbakarens kommentarer:

Själv kände jag att anis-smaken tog över den friska citronen, nästa gång tänker jag ta skalet av en hel citron.


Och hur rör man egentligen matfett, socker och sirap vitt och poröst??? Snälla berätta för mig!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jessica - 30 juni 2011 21:11

Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :)   På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången!   Ha det...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:32


    Ok, så här ligger det till. Mitt nyårslöfte för 2010 var att inte äta choklad på ett helt år. När jag nu lyckats med detta skulle det firas med den chokladigaste tårtan på denna jord, och, jag tror att denna tårtan uppfyller det kravet! D...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:23


    På nyår är det tydligen förbestämt att man ska äta kött. Fläskfilé och oxfilé finns det tuuuuusentals recept på.. Men om man nu inte vill äta kött på nyår? Och om man inte vill stå och laga en ledsen gris eller ko till sina vänner som man...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:09


    Förrätten till nyår 2010/2011. En riktigt god bakelse som inte bara är vacker att se på :) Kräftstjärtar kan med fördel användas istället för räkor till nyår, det kändes ännu mer lyxigt och lite nytänkande (iallafall för mig)!   Kräft...

Av Jessica - 3 januari 2011 21:59


    Här kommer fördrinken från nyår 2010/2011. Ett fruktigt, uppfriskande bål som med fördel kan förberedas tidigt på dagen!   Ananasbål ca 2½l bål   vodka 1½ dl färskpressad limejuice 2 citroner, saften 200 g kärnfria gröna d...

Skapa flashcards